Keizersgracht 784-792

Inhoud

Bezoek aan Cuba in 1965

Deze sectie is nog in ontwikkeling en wordt binnenkort aangevuld met foto's uit de nalatenschap van Cora Slieker

In juli–augustus 1965 bracht een groep van ca. 25 ASVA-studenten een bezoek aan Cuba, waaronder 10 Olofspoorters (Huib Riethof, Jos Faber, Cora [de Smit-]Slieker, Duco van Weerlee, Rogier Proper, Herman Vuijsje, Paul van der Veen, Bert Vuijsje, Bert de Smit, Geertje Wolff). De bezoekers moesten om in Cuba te komen eerst naar een Communistische luchthaven reizen (bv.Praag), vanwaar ze per vliegtuig naar Havana vlogen – vliegtuigen van kapitalistiche maatschappijen waren toen niet welkom in Cuba.

Over het bezoek is toen onder meer geschreven door Duco van Weerlee, die liet weten liever in rechts Nederland te wonen, omdat je daar net zo links mocht wezen als je wil, terwijl je in links Cuba niet net zo rechts mocht zijn als je wil.

De reis inspireerde het dispuut Baart tot wat melige artikelen in Propria Cures (waar Jan Donkers en Rogier Proper toen redacteur waren). Het bekendste en meest opzienbarende artikel was Het stinkt in de studentenwereld door Jan Nagel (gelegenheidspseudoniem van Rogier Proper). De reden was dat de echte Jan Nagel verklaarde van niets te weten en niet geamuseerd was, om het zachtjes uit te drukken.

Foto van bezoekers Cuba in 1965. Bron: Het dispuut BAARTHoe zestien AMSTERDAMSE studenten in 1963 wel even de MEDIA zouden veroveren, 2018, Amsterdam, University Press, ISBN 978 90 8555 1164
Foto 10 tussen p 128 en p. 129
Lijst van bezoekers Cuba in 1965. Bron: Het dispuut BAART... Appendix p 237.
Terug